Foto: Ivo Ketelaar
Nieuwsbericht | Datum: 25-10-2017


Jaarfilezwaarte licht stijgend
In de tweede trimester van 2017 is de jaarfilezwaarte met 0,8 procent licht gestegen naar 11,6 miljoen kilometerminuten. Dit is gelijk aan het niveau van eind 2016. Rijkswaterstaat werkt aan verbetering van de doorstroming met openstelling van nieuwe wegdelen en met inzet van nieuwe technieken en slimme maatregelen.

Dat staat in de 2e Publieksrapportage Rijkswegennet 2017 die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op 25 oktober 2017 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rapportage
Het aantal afgelegde kilometers per jaar is met 1,2 procent toegenomen tot 71,1 miljard voertuigkilometers. Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is eveneens licht gestegen. Hiermee komt het reistijdverlies op 62,7 miljoen uur op jaarbasis.

Het grootste deel van de files (66,8 procent) zijn reguliere spitsfiles. 19,1 procent wordt veroorzaakt door ongevallen en 7,5 procent door incidenten (zoals pechgevallen of lading op de rijbaan). Op de eerste plaats in de filetop-10 staat opnieuw de A20 tussen Crooswijk en het Terbregseplein in Rotterdam. De meeste filetop-locaties zijn te vinden in de Randstad.

Werkzaamheden
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen vier maanden onder andere groot onderhoud gepleegd aan de A10 West en verder gewerkt aan een aantal grote projecten, zoals de corridor Schiphol – Amsterdam – Almere. Het aandeel files door werkzaamheden bedroeg 3,8 procent en is daarmee iets hoger dan in de voorgaande periode. Rijkswaterstaat blijft hiermee onder de met de Tweede Kamer afgesproken norm (in 2006) van 10 procent.

Komende periode
Op diverse locaties wordt gewerkt aan projecten die bijdragen aan een verbetering van de bereikbaarheid. In het derde trimester van 2017 is de wisselbaan A1/A6 geopend (onderdeel SAA). Verder staat de openstelling van het nieuwe knooppunt Joure en een nieuwe aansluiting op de A58 gepland.

Maatregelen
Sinds eind 2014 loopt de jaarfilezwaarte op, met uitzondering van de stabilisatie in het eerste trimester van dit jaar. In de tweede trimester van 2017 is een lichte stijging waarneembaar; de jaarfilezwaarte is nu gelijk aan het niveau van eind 2016. Op basis van voorgaande jaren is de verwachting dat met name in november 2017 de filezwaarte verder zal oplopen. November is traditioneel een zeer drukke maand op de weg. De wintertijd gaat in, er zijn geen vakanties, het is donker tijdens de ochtend- en avondspits en slecht weer (regen) zorgt ervoor dat weggebruikers meer afstand houden en eerder remmen.

Rijkswaterstaat is voortdurend op zoek naar slimme maatregelen om de filedruk te beperken en incidenten sneller af te handelen. Zo is de procedure voor het sneller openen van spitsstroken ingevoerd en is het systeem van filebeveiliging dat waarschuwt voor stilstaand verkeer geoptimaliseerd.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op vanAnaarBeter en via de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Downloads
De publieksrapportage kunt u raadplegen via en via Rijksoverheid.nlDeel dit artikel:                   

Verkeer, Mobiliteit & Parkeren 2017
Event
Bezoek Eldra tijdens Verkeer, Mobiliteit & Parkeren op stand 2.083
Weblogposting
Lesmateriaal 'Werken aan de weg' op stand 2.044 van Akertech Adviseurs
Weblogposting
Bezoek Active Roads op stand 2.114!
Weblogposting
Interview met Ineke Meijer namens de Provincie Gelderland over het Partnership Talking Traffic
Artikel
Primeur op Verkeer, Mobiliteit & Parkeren 2017: De Verrijdbare Mobiele Parkeer Unit (VMPU) van De Groot Camerasystemen (stand 2.092)!
Weblogposting
Lezingen van topniveau bij Verkeer, Mobiliteit & Parkeren 2017
Weblogposting
Sneller en langer groen voor fietsers in ’s-Hertogenbosch
Nieuwsbericht
Flowtack van Royal HaskoningDHV wint De Vernufteling
Nieuwsbericht
6 Redenen om Verkeer, Mobiliteit & Parkeren te bezoeken
Weblogposting
Automobilisten onbekend met technologische mogelijkheden eigen auto
Nieuwsbericht
Truck Platooning techniek klaar voor de openbare weg
Nieuwsbericht
Ontmoet Andes tijdens Verkeer, Mobiliteit & Parkeren 2017 op stand 2.121!
Weblogposting
Jaarfilezwaarte licht stijgend
Nieuwsbericht
Verkeer, Mobiliteit & Parkeren 2017: Slimme mobiliteit als nationaal speerpunt
Weblogposting
Forse groei autokilometers
Nieuwsbericht
Aantal verkeersongevallen stijgt in 4 jaar met 27%
Nieuwsbericht
Verkeer, Mobiliteit & Parkeren 2017: Duurzaam de wereld rond
Weblogposting
Partijen uit bouwsector ondertekenen Green Deal voor slimme bouwlogistiek
Nieuwsbericht
RAI Amsterdam join forces to launch Intertraffic Indonesia 2018
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat telt verkeer op drie rijkswegen in Zuid-Holland
Nieuwsbericht
Bouwlogistiek maakt stedelijke gebieden groener veiliger beter bereikbaar
Nieuwsbericht
Gemeente Tilburg en Dynniq lanceren fietsers-app voor langer groen licht
Nieuwsbericht
[Banners]


[Top events]
[Andere events]