Foto: Ivo Ketelaar
Nieuwsbericht | Datum: 25-10-2017


Jaarfilezwaarte licht stijgend
In de tweede trimester van 2017 is de jaarfilezwaarte met 0,8 procent licht gestegen naar 11,6 miljoen kilometerminuten. Dit is gelijk aan het niveau van eind 2016. Rijkswaterstaat werkt aan verbetering van de doorstroming met openstelling van nieuwe wegdelen en met inzet van nieuwe technieken en slimme maatregelen.

Dat staat in de 2e Publieksrapportage Rijkswegennet 2017 die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op 25 oktober 2017 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rapportage
Het aantal afgelegde kilometers per jaar is met 1,2 procent toegenomen tot 71,1 miljard voertuigkilometers. Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is eveneens licht gestegen. Hiermee komt het reistijdverlies op 62,7 miljoen uur op jaarbasis.

Het grootste deel van de files (66,8 procent) zijn reguliere spitsfiles. 19,1 procent wordt veroorzaakt door ongevallen en 7,5 procent door incidenten (zoals pechgevallen of lading op de rijbaan). Op de eerste plaats in de filetop-10 staat opnieuw de A20 tussen Crooswijk en het Terbregseplein in Rotterdam. De meeste filetop-locaties zijn te vinden in de Randstad.

Werkzaamheden
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen vier maanden onder andere groot onderhoud gepleegd aan de A10 West en verder gewerkt aan een aantal grote projecten, zoals de corridor Schiphol – Amsterdam – Almere. Het aandeel files door werkzaamheden bedroeg 3,8 procent en is daarmee iets hoger dan in de voorgaande periode. Rijkswaterstaat blijft hiermee onder de met de Tweede Kamer afgesproken norm (in 2006) van 10 procent.

Komende periode
Op diverse locaties wordt gewerkt aan projecten die bijdragen aan een verbetering van de bereikbaarheid. In het derde trimester van 2017 is de wisselbaan A1/A6 geopend (onderdeel SAA). Verder staat de openstelling van het nieuwe knooppunt Joure en een nieuwe aansluiting op de A58 gepland.

Maatregelen
Sinds eind 2014 loopt de jaarfilezwaarte op, met uitzondering van de stabilisatie in het eerste trimester van dit jaar. In de tweede trimester van 2017 is een lichte stijging waarneembaar; de jaarfilezwaarte is nu gelijk aan het niveau van eind 2016. Op basis van voorgaande jaren is de verwachting dat met name in november 2017 de filezwaarte verder zal oplopen. November is traditioneel een zeer drukke maand op de weg. De wintertijd gaat in, er zijn geen vakanties, het is donker tijdens de ochtend- en avondspits en slecht weer (regen) zorgt ervoor dat weggebruikers meer afstand houden en eerder remmen.

Rijkswaterstaat is voortdurend op zoek naar slimme maatregelen om de filedruk te beperken en incidenten sneller af te handelen. Zo is de procedure voor het sneller openen van spitsstroken ingevoerd en is het systeem van filebeveiliging dat waarschuwt voor stilstaand verkeer geoptimaliseerd.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op vanAnaarBeter en via de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Downloads
De publieksrapportage kunt u raadplegen via en via Rijksoverheid.nlDeel dit artikel:                   

Sweco & 4cast bereiden provincie Utrecht voor op toekomstig verkeersbeleid
Nieuwsbericht
Nieuw meetsysteem moet bandenpech vrachtverkeer voorkomen
Nieuwsbericht
Fietsersbond lanceert routeplanner voor speedpedelecs
Nieuwsbericht
Campagne Ik Fiets Vriendelijk - on Tour gaat euregionaal
Nieuwsbericht
Partnership Royal HaskoningDHV en HAL24K
Nieuwsbericht
'Verkeer, Mobiliteit & Parkeren' wordt 'Vakbeurs Mobiliteit'
Weblogposting
Minister: meer Europees infrageld voor veiligheid fietsers en voetgangers
Nieuwsbericht
In 2017 meer verkeersdoden op de fiets dan in de auto
Nieuwsbericht
Fryslân investeert in verkeersveiligheid en IJsselmeerkust
Nieuwsbericht
Samen maatschappelijke opgaven het hoofd bieden
Nieuwsbericht
Uber maakt verkeersdata Amsterdam publiekelijk toegankelijk
Nieuwsbericht
Spitsmijders A2 houden goed reisgedrag vast
Nieuwsbericht
Intertraffic Amsterdam 2018: Winning mix of business, content & networking
Nieuwsbericht
Winnaars Intertraffic Amsterdam 2018 Innovation Award bekend
Nieuwsbericht
Eerste diensten Talking Traffic live voor verkeersgebruikers
Nieuwsbericht
N205: Eerste slimme weg in Nederland klaar voor Talking Traffic
Nieuwsbericht
Proef Talking Maps verzamelt Brabantse weggegevens voor zelfrijdende auto
Nieuwsbericht
Amsterdam, the place to be for Smart Mobility
Weblogposting
Interview met Caspar de Jonge, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, over Smart Mobility en Intertraffic Amsterdam
Artikel
Interview met Freek van der Valk, Swarco Nederland, over Intertraffic Amsterdam 2018, Talking Traffic, iVRI en de showcase N205
Artikel
Maatregelen voor snelle aanpak files
Nieuwsbericht
Hogere veiligheid tijdens wegwerkzaamheden dankzij slimme Smart Mobility toepassingen van EBO van Weel
Intertraffic - stand 01.350 - Hal 1
Weblogposting
HR Groep op weg naar een slimme, veilige en duurzame openbare ruimte!
Intertraffic - stand 01.409 - hal 1
Weblogposting
[Banners]